SavetiKoliko su jaja zdrava, a koliko štetna za naše zdravlje?

Koliko su jaja zdrava, a koliko štetna za naše zdravlje?

Koliko su jaja zdrava, a koliko štetna za naše zdravlje?

Uskoro prolazi petonedeljni post i prvi zalogaj, na prvi dan Uskrsa, bi trebalo da budu kuvana jaja. Lekari Hitne pomoći i gastroenterolozi su već u panici zbog povećanog broja hitnih slučajeva zbog „prejedanja jajima“. A da li su baš toliko opasna ili je nešto drugo u pitanju?

Kako ističe FitElement dijetolog, doktorka Veroslava Stanković, prva asocijacija na jaja su saveti profesorke anatomije studentima sa prve godine Medicinskog fakulteta, da pre nego što krenu na ispit pojedu 2 pržena jaja „na oko“. Sledi priča o tome zašto je ona bila 100% u pravu.

Prosečno jaje je teško oko 75 grama. Sastoji se od belanceta i žumanceta, to svi znamo. Ali da li znate sledeće:

belance se sastoji od biološki vrednih proteina, što će reći da ima sve esencijalne aminokiseline, lako varljive i čija je iskoristljivost 100%;žumance je izvor skoro svih nutrijenata koji su neophodna čoveku za podmirivanje svih nutritivnih potreba;

    1. sadrži vitamine A, D, E i K (liposolubilne), B2, B5, B6, B9, B12 (koji se još nalazi samo u crvenom mesu); 
    2. 1 jaje ima 77 kCal, 6 gr proteina i 7 grama zdravih masnoća (ω-3 masnih kiselina i ω-9 masnih kiselina); 
    3. sadrži 300mg holesterola, ali novija istraživanja su pokazala da 70% ljudi ne reaguje na tu količinu, dok samo kod 30% može da dodje do povećanja ukupnog i LDL (“lošeg“) holesterola; 
    4. sadrži HOLIN supstancu koja učestvuje u izgradnji ćelijske membrane i neurotransmitera;
    5. sadrži LUTEIN i ZEAKSANTIN antioksidanse koji su zaduženi za pravilno funkcionisanje žute mrlje oka.

Ove činjenice pokazuju zašto je neophodno imati jaja na trpezi, u umerenim količinama. Istraživanja su pokazala da je bezbedno da se uzima 3 komada dnevno, dobro termički obradjena. 

Jedino što bi trebalo izbegavati su sirova jaja, naročito u toku letnjih meseci, jer su izvor bakterije Sallmonele koja izaziva ozbiljno trovanje.

Uživajte u praznicima, bogatoj trpezi, ali i umerenosti jer je to formula za zdrav život, idealnu telesnu masu i sreću. Na taj način ćete sebe zaštititi i lekare Hitne pomoći poštedeti stresa.

type your search

BRZI KONTAKT

ISKORISTI PRILIKU

Napravi  promenu sa našim izbalansiranim paketima zdrave ishrane