SavetiKoliko su jaja zdrava, a koliko štetna za naše zdravlje?

Koliko su jaja zdrava, a koliko štetna za naše zdravlje?

Koliko su jaja zdrava, a koliko štetna za naše zdravlje?

Uskoro prolazi petonedeljni post i prvi zalogaj, na prvi dan Uskrsa, bi trebalo da budu kuvana jaja. Lekari Hitne pomoći i gastroenterolozi su već u panici zbog povećanog broja hitnih slučajeva zbog „prejedanja jajima“. A da li su baš toliko opasna ili je nešto drugo u pitanju?

Kako ističe FitElement dijetolog, doktorka Veroslava Stanković, prva asocijacija na jaja su saveti profesorke anatomije studentima sa prve godine Medicinskog fakulteta, da pre nego što krenu na ispit pojedu 2 pržena jaja „na oko“. Sledi priča o tome zašto je ona bila 100% u pravu.

Prosečno jaje je teško oko 75 grama. Sastoji se od belanceta i žumanceta, to svi znamo. Ali da li znate sledeće:

belance se sastoji od biološki vrednih proteina, što će reći da ima sve esencijalne aminokiseline, lako varljive i čija je iskoristljivost 100%;žumance je izvor skoro svih nutrijenata koji su neophodna čoveku za podmirivanje svih nutritivnih potreba;

    1. sadrži vitamine A, D, E i K (liposolubilne), B2, B5, B6, B9, B12 (koji se još nalazi samo u crvenom mesu); 
    2. 1 jaje ima 77 kCal, 6 gr proteina i 7 grama zdravih masnoća (ω-3 masnih kiselina i ω-9 masnih kiselina); 
    3. sadrži 300mg holesterola, ali novija istraživanja su pokazala da 70% ljudi ne reaguje na tu količinu, dok samo kod 30% može da dodje do povećanja ukupnog i LDL (“lošeg“) holesterola; 
    4. sadrži HOLIN supstancu koja učestvuje u izgradnji ćelijske membrane i neurotransmitera;
    5. sadrži LUTEIN i ZEAKSANTIN antioksidanse koji su zaduženi za pravilno funkcionisanje žute mrlje oka.

Ove činjenice pokazuju zašto je neophodno imati jaja na trpezi, u umerenim količinama. Istraživanja su pokazala da je bezbedno da se uzima 3 komada dnevno, dobro termički obradjena. 

Jedino što bi trebalo izbegavati su sirova jaja, naročito u toku letnjih meseci, jer su izvor bakterije Sallmonele koja izaziva ozbiljno trovanje.

Uživajte u praznicima, bogatoj trpezi, ali i umerenosti jer je to formula za zdrav život, idealnu telesnu masu i sreću. Na taj način ćete sebe zaštititi i lekare Hitne pomoći poštedeti stresa.

type your search

BRZI KONTAKT

ISKORISTI PRILIKU

Napravi  promenu sa našim izbalansiranim paketima zdrave ishrane

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.