SavetiŠta su Lchf ishrana, Ajuverda ishrana i Slim mills ishrana?

Šta su Lchf ishrana, Ajuverda ishrana i Slim mills ishrana?

Šta su Lchf ishrana, Ajuverda ishrana i Slim mills ishrana?

Koji još načini ishrane postoje?

Danas su poznati različiti načini ishrane. Kako znati koja je najbolja i najviše odgovara vašim potrebama i telu otkrivamo vam u ovom blogu. 

Šta je LCHF ishrana?

Šta je LCHF ishrana?

LCHF ishrana (Low Carb High Fat) je način ishrane koji zahteva smanjenje unosa ugljenih hidrata i povećanje unosa masti. Ovo se obično postiže smanjenjem ugljenih hidrata iz šećera, brašna i drugih proizvoda od žitarica, kao i smanjenjem unosa slatkih proizvoda. 

LCHF ishrana zahteva da se unosi velika količina hrane bogate mastima, kao što su masno meso, masni mlečni proizvodi, riba, avokado, orasi i ulja.

Šta je Ajurveda ishrana?

Ajurveda ishrana je tradicionalni način ishrane koji se zasniva na staroindijskim principima. Bazira se na principima ajurvede, staroindijske medicine, i zahteva da se hrana konzumira u skladu sa određenim vrstama energije koje se nazivaju doshas. 

U Ajurveda ishrani se konzumiraju namirnice koje su prirodno organske, prirodno uzgojene, sveže i neprerađene. Ova ishrana podrazumeva konzumiranje hrane koja je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i hranljivim materijama. 

Može se konzumirati povrće, voće, žitarice, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, semenke, biljni ekstraktI, začini, jaja, riba, meso i jela od mlevenog brašna i takođe se preporučuju prirodni napici poput čaja. 

Ajurveda ishrana se zasniva na principima održavanja zdravog životnog stila, pa se pored zdrave ishrane podrazumeva da budete i fizički aktivni, da brinete o svom psihičnom zdravlju i da imate dosta sna.

Šta je sirova ishrana?

Šta je sirova ishrana?

Sirova ishrana je način ishrane koji zahteva da se sirova hrana konzumira u najčistijem stanju. Ovaj vid ishrana podrazumeva jela od sirovih namirnica, kao što su voće, povrće, semenke i orašasti plodovi.

Sirova ishrana se često kombinuje sa postom, jer post pomaže u očuvanju sirovih namirnica, ali ova vrsta ishrane ne podrazumeva konzumiranje sirove ribe, koja inače može biti opasna za zdravlje, jer mogu postojati bakterije koje su štetne za ljudsko zdravlje. Zato se preporučuje da se riba kuva pre konzumiranja. 

Neki ljudi koji se pridržavaju sirove ishrane izbegavaju zagrevanje hrane, čak i toplotno obrađivanje ispod 48 stepeni Celzijusa.

Koja je razlika između sirove ishrane i Slim mills ishrane?

Za razliku od sirove ishrane koje podrazumeva sirovu hranu, Slim mills ishrana podrazumeva konzumiranje prerađene hrane. 

Reč “Slim” je zapravo skraćenica za “Slimming Mills”, što je vrsta prerađene hrane koja se proizvodi uz pomoć Slimming Mills mašina. 

Slim mills ishrana podrazumeva korišćenje mlevenih žitarica, mlečnih proizvoda, belog brašna, jaja, mesa i ribe. Takođe, podrazumeva konzumiranje proizvoda sa dodatim šećerom, kao i pržene i masne hrane. 

Uprkos tome što je ova ishrana uglavnom zasnovana na prerađenoj hrani, ona može biti zdrava ako se uključe i sirovi sastojci, kao što su voće, povrće i orašasti plodovi.

Šta je proteinska ishrana?

Proteinska ishrana je način ishrane koji se zasniva na unošenju većeg unosa proteina u organizam. Podrazumeva unos hrane bogate proteinima, kao što su meso, riba, jaja, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, mahunarke, soja i drugi biljni proizvodi.

U ovoj ishrani se takođe preporučuju namirnice bogate ugljenim hidratima, kao što su voće, povrće, žitarice i biljni ekstrakti. Proteinska ishrana se najčešće koristi u svrhu dijete, ali se može koristiti i kao način održavanja zdravog životnog stila.

Koja je od ovih ishrana najzdravija?

Zdrava ishrana zasnovana je na individualnim potrebama, ukusima i životnom stilu. Svaka od ovih ishrana može biti zdrava ako se pridržavate pravilnog unosa namirnica. FitElement nedeljni jelovnik i mesečni plan ishrane pridržava se pravilnom unosu namirnica. Recepte priprema dijetolog, Veroslava Stanković, lekar specijalista u ishrani zdravih i bolesnih ljudi. Sve zdrave obroke prave Vuk Đorović i Nenad Todorović koji su se posle dugogodišnjeg rada u luksuznim a la carte restoranima, odlučili da postanu deo Fit Element tima. Pored zdrave ishrane, važno je da budete i fizički aktivni, a za taj deo brine fitnes instruktor Slobodan Petrović. 

Ukoliko niste sigurni koja ishrana je najbolja za vas, možete se konsultovati sa našim dijetologom, a FitElement obroci će vam pomoći u cilju da budete zdraviji.

type your search

BRZI KONTAKT

ISKORISTI PRILIKU

Napravi  promenu sa našim izbalansiranim paketima zdrave ishrane